top of page
Κρυψορχία
Χαρακτηρίζεται από τη μη ψηλάφηση του ενός ή και των δύο όρχεων στη φυσιολογική τους θέση, στο όσχεο.
Η Κρυψορχία συνεπάγεται ατροφία του όρχεως, προοδευτική βλάβη του σπέρματος, κίνδυνο συστροφής και αυξημένη πιθανότητα δημιουργίας καρκινώματος.
Οι όρχεις διαπλάθονται κοντά στους νεφρούς του εμβρύου από όπου κατέρχονται σταδιακά στο όσχεο ένα μήνα πριν γεννηθεί το αγόρι. Αυτή η κάθοδος μπορεί να ανακοπεί σε διάφορες θέσεις της διαδρομής, για αδιευκρίνιστους λόγους. Εάν ο όρχις δεν ψηλαφείται στη βουβωνική περιοχή, θα πρέπει να αναζητηθεί με υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία.
Η εγχείρηση της Κρυψορχίας πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους της ηλικίας του αγοριού. Κατά την εγχείρηση, απελευθερώνεται προσεκτικά ο όρχις από τα ανατομικά στοιχεία που τον κρατούν σε ψηλότερη θέση και καθηλώνεται στη φυσιολογική του θέση στο όσχεο ('Ορχεοπηξία΄). Όσο ψηλότερα βρίσκεται ο κρυψόρχις, τόσο δυσκολότερη είναι η Ορχεοπηξία και κάποιες φορές χρειάζεται να γίνει σε δύο χρόνους.
Κατά την επέμβαση χρησιμοποιούνται απορροφητικά ράμματα και απαιτείται μία μέρα νοσηλείας. Εφόσον γίνει εγκαίρως, ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι αγονιμότητας, συστροφής και καρκινογένεσης. Εάν η ορχεοπηξία είναι αδύνατη, τότε ο όρχις πρέπει να αφαιρείται, ενώ παράλληλα συνιστάται η εμφύτευση τεχνητού όρχι,
στην αρχή της εφηβείας, για ψυχολογικούς λόγους.
bottom of page